Blog21 december 2022

16 security tips voor de kerstvakantie

Cybersecurity
Image

Ga je er tussen Kerst en Oud en Nieuw even tussenuit? Ben je dan ook helemaal offline? Als je je laptop op het werk laat en je smartphone uitzet, hoor je bij de weinigen. De meeste mensen willen toch nog even snel e-mails checken, het nieuws bijhouden en kerstwensen sturen naar vrienden en familie. De smartphone gaat eigenlijk nooit meer uit.

Wil je veilig op pad? Hier zijn onze tips om veilig te internetten, zowel thuis als buiten je kantoor:

Image

Beluister onze podcast!

Even geen tijd om te lezen? — Je kan ook de podcast beluisteren!

Security tips voordat je op vakantie gaat:

1. Maak een back-up van je bestanden

Stel je voor dat je bestanden tijdens je vakantie beschadigd raken of dat belangrijke gegevens verloren gaan. Om dit te voorkomen, is het verstandig om voor je op vakantie gaat een back-up te maken van je documenten, instellingen en programma’s op je computer of een server. Zo heb je altijd een kopie achter de hand en kun je alles eenvoudig herstellen als er iets misgaat. Bovendien verklein je hiermee de risico’s van malware, ransomware en hardwarestoringen.

2. Wachtwoorden aanpassen

We gebruiken vaak hetzelfde wachtwoord uit gewoonte en gemak. Maar cybercriminelen proberen altijd inloggegevens te hacken voor slechte doeleinden. Het is beter om wachtwoorden te maken met hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Maar dat kan weer lastig zijn om te onthouden. Maak daarom wachtzinnen. Een wachtzin is makkelijk te onthouden en moeilijk te kraken. Door je wachtzinnen een paar keer per jaar te veranderen, verklein je de kans op hacks.

3. Installeer een VPN-verbinding

Een VPN (Virtual Private Network) is een soort privé netwerk binnen een groter netwerk. Deze VPN zorgt ervoor dat je verbinding kunt maken met het interne netwerk alsof je met je laptop of tablet op kantoor bent. Het is een eenvoudige manier om te voorkomen dat je wordt gehackt. Ook als je een openbare wifi gebruikt. De VPN-verbinding versleuteld de data die je deelt met alle verbonden netwerken.

4. Versleutel je apparaten

Neem je je laptop mee? Zorg dat je laptop is versleuteld voor je vertrekt. Mocht je laptop gestolen worden of kwijtraken, dan kunnen je gegevens op je laptop in ieder geval niet worden bekeken. Dit is eigenlijk ook een verstandige tip voor thuis. Wanneer je de gegevens op je laptop versleutelt, worden ze gecodeerd oftewel beveiligd zodat anderen niet zomaar toegang krijgen. Dit is zowel voor Windows als voor Mac gratis mogelijk.

5. Beveilig je laptop

Zorg dat de Windows firewall aan staat. Deze firewall-technologie zorgt ervoor dat hackers niet eenvoudig toegang krijgen tot je persoonlijk data. Nog veiliger is het om MFA te gebruiken; multifactorauthenticatie.

6. Beveilig je telefoon

Naast laptop beveiliging is het ook verstandig om je telefoon goed te beveiligen door middel van een code of vingerafdruk. Zeker als je gebruik maakt van multifactorauthenticatie is het essentieel dat je telefoon beveiligd is.

7. Waar kijken hackers naar?

Hackers zoeken naar verschillende dingen, afhankelijk van hun doelen. Hier zijn enkele veelvoorkomende zaken waar hackers naar op zoek zijn:

  • Persoonlijke informatie: Dit kan namen, adressen, geboortedata en burgerservicenummers omvatten. Deze informatie kan worden gebruikt voor identiteitsdiefstal.

  • Financiële gegevens: Bankrekeningnummers, creditcardgegevens en inloggegevens voor online bankieren zijn zeer waardevol voor hackers.

  • Inloggegevens: Gebruikersnamen en wachtwoorden voor verschillende accounts, zoals e-mail, sociale media en bedrijfsnetwerken.

  • Bedrijfsinformatie: Dit kan vertrouwelijke bedrijfsgegevens, klantendatabases en intellectueel eigendom omvatten.

  • Netwerktoegang: Hackers proberen vaak toegang te krijgen tot netwerken om verdere aanvallen uit te voeren of om toegang te krijgen tot meer gevoelige informatie.

    Met deze Security tips ben je hackers altijd een stap voor: Hallo security checklist

8. Check je bluetooth instellingen

Zet je bluetooth instellingen op “verborgen”. Gebruik je geen bluetooth? Zet het dan helemaal uit. Cybercriminelen kunnen via hun eigen bluetooth apparaat verbinding maken met jouw apparaat als jouw bluetooth aan staat. Ze kunnen je alleen hacken als je per ongeluk de verbinding goedkeurt en als ze binnen 10 meter van je zijn. Drukke plekken zoals vliegvelden en terrassen zijn daarom risicovol.

9. Update voor je vertrekt

Het is altijd een goed idee om je telefoon, laptop, tablet, en andere apparaten regelmatig te updaten. Zo zorg je ervoor dat je altijd met de nieuwste en veiligste versies werkt. Dit geldt ook voor als je op vakantie gaat. Vergeet dus niet om je apparaten te updaten voordat je vertrekt. Zo ben je goed voorbereid en kun je zorgeloos genieten van je vakantie!

Image

Ik ben gehackt? Wat nu?

Heb je het vermoeden dat je bent gehackt? Lees dan hier wat je kan doen. Maar wacht niet te lang. De cyberaanvallen, gegevenslekken en ransomware-aanvallen gaan gewoon door.

Security tips tijdens de kerstvakantie:

Niet elk wifi-netwerk is betrouwbaar

Gebruik nooit een openbare wifi zonder VPN-verbinding. Als je verbinding maakt met openbare wifi-netwerken of hotspots, kunnen anderen gemakkelijk toegang krijgen tot jouw apparaat. Mensen met wat technische kennis kunnen dan al jouw informatie op je telefoon, laptop of tablet bekijken. Ons advies is om geen gebruik te maken van openbare wifi-netwerken. Gebruik liever je databundel en een 3G, 4G of 5G verbinding. Hoewel gratis wifi aantrekkelijk is, kosten de meeste handelingen, zoals het lezen van je e-mail, niet veel data.

Werkt je mobiele data niet in het buitenland? Check je APN instellingen. Dit moet je doen.

Gebruik apps als je informatie wilt versturen

Apps zoals Instagram, Facebook of internetbankieren maken gebruik van een beveiligd netwerk. Dit houdt in dat de gegevens die je verstuurt automatisch versleuteld zijn. Voor cybercriminelen is het op die manier niet mogelijk om je gegevens in te zien. Gebruik daarom zoveel mogelijk apps in plaats van in te loggen via een website.

Controleer je browser

Maak je gebruik van websites? Controleer dan of de website veilig is. Dit kun je controleren door te kijken of er een slotje verschijnt in de adresbalk van de browser. Is het slotje rood gekleurd of ontbreekt het slotje helemaal? Verlaat dan direct de website!

Let op je omgeving

Pas op voor gluurders. Soms kun je zo opgaan in je online werkzaamheden dat je niet door hebt dat iemand meekijkt. Deze gluurders vindt je op vliegvelden, hotels, bars, restaurants, eigenlijk overal wel.

Zorg dat je telefoon of laptop vindbaar is

Installeer op Android toestellen ‘Find my droid’ en op Iphone/Ipad ‘Find my Iphone/Ipad. Je kunt hiermee op afstand je toestel ontgrendelen en wissen. Daarnaast kun je ook zien waar je toestel ongeveer is.

Gebruik nooit, maar dan ook nooit een openbare computer!

Gebruik maken van een openbare computer is 100% onveilig. Zo kan er een keylogger geïnstalleerd zijn die al jouw toetsaanslagen opslaat. Ook is het niet verstandig om oplaadkabels, USB-sticks of andere accessoires te gebruiken waarvan je niet weet waarvan ze afkomstig zijn. Ook deze kunnen namelijk zijn geïnfecteerd!

Pas op met social media

Om jezelf te beschermen tegen inbraakgevaar kun je beter niet op social media showen dat je op vakantie bent. Daarnaast kun je via sms of email misleidt worden door cybercriminelen die informatie van jouw social media gebruiken om je via e-mail of sms op te lichten. Dit heet social engineering. Een andere handige tip is om MFA (multifactorauthenticatie) in te stellen. Met een wachtwoord alleen ben je (nog) niet goed beveiligd. Door ook een MFA in te stellen voor je social media kanalen, maak je het cybercriminelen lastiger om je te hacken.

Klaar?

Ben je helemaal veilig? Dan wensen we je een hele fijne kerstvakantie!

Meer weten?

Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Over de auteur

Jeremy van den Heuvel

Contentmanager

Author
Deel dit bericht via