Blog6 januari 2025

Heb je als mkb’er de boot gemist als je nog niets met AI doet?

Cybersecurity
Kunstmatige intelligentie (AI)
Image

Met de opkomst van AI maakt het IT-landschap een drastische verandering door. Maar hoe relevant is dat voor jou als mkb-ondernemer? Is AI toekomstmuziek of heb je de boot gemist als je er nu nog niets mee doet? Daarover gaan CEO Barry Wissink en Product Manager Cloud & Security Thijs Paree van Hallo met elkaar in gesprek. Net als over cyberveiligheid, een thema dat ook met de dag belangrijker wordt. 

*Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door KPN.*

Digitale assistent 

Een onvermijdelijke ontwikkeling in de wereld van IT is de opkomst van Artificial Intelligence (AI). In het mkb wordt AI nog maar mondjesmaat omarmd, deels vanwege onwetendheid en deels vanuit onzekerheid rondom het thema. Want gaat AI bijvoorbeeld onze banen overnemen in de toekomst? Begrijpelijke zorgen, volgens Barry en Thijs. Toch denken zij dat AI je als mkb-ondernemer veel moois kan brengen. “Ik denk dat AI onze banen vooral zal veranderen, in plaats van overnemen”, vertelt Barry. “Repeterende taken, zoals het uitwerken van notulen, kun je in de toekomst door AI laten uitvoeren. Daardoor kun jij je bezighouden met interessantere zaken: het menselijke aspect van je bedrijf. Het maakt je tijd waardevoller.” Thijs haakt daarop in: “Dat vereist wel dat we anders gaan denken." Parate kennis is minder essentieel; het is belangrijker dat je de AI-bot de juiste vragen stelt. Daarnaast moeten we ons beseffen dat AI lerende is. "Daarom raad ik aan om het werk dat je aan je AI-bot overlaat, altijd goed te controleren.” 

Ken de gevaren 

De afgelopen decennia is IT steeds meer onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Ook in de bedrijfsvoering van de meeste mkb-bedrijven speelt techniek inmiddels een onmisbare rol. Toch wordt het belang van een goed functionerend IT-landschap door veel ondernemers nog onderschat. Ook de gevaren van een cyberaanval worden volgens Barry nog niet altijd goed ingeschat. “Vraag je als ondernemer eens af hoe lang je organisatie kan blijven draaien als de IT plat gaat of als je niet meer bij je data kunt. In veel gevallen zal blijken dat de IT bedrijfskritisch is; je kunt niet zonder. Veel ondernemers denken dat een cyberaanval hen niet zal treffen, maar als het wel gebeurt, kan het grote gevolgen hebben.”

MKB als target 

Reden genoeg om je organisatie goed te beveiligen tegen cybercriminelen. Dit geldt niet alleen voor de grote spelers op de markt, maar zeker ook voor het midden- en kleinbedrijf. Bedrijven in het mkb zijn vaak een schakel in de keten van toelevering aan grote bedrijven. Door zich in eerste instantie op die kleinere bedrijven te richten, proberen cybercriminelen schade toe te brengen aan de grotere spelers. Thijs: “Hackers breken bijvoorbeeld in bij toeleveranciers om informatie over die grotere bedrijven te stelen. Of ze hacken een tussenleverancier om zo de toeleveringsketen plat te leggen. Op die manier komen de processen bij de klant tot stilstand en kunnen zij niet meer leveren.” Je kunt dus concluderen dat je ook als mkb-organisatie een interessant doelwit bent voor cybercriminelen. 

Image

"Cybersecurity zou net zo’n no-brainer moeten zijn als een brandverzekering"

Verklein de risico’s 

Om cybercriminaliteit tegen te gaan, heeft de Europese Unie de NIS2-richtlijn geïntroduceerd. Dit is een richtlijn op het gebied van cyberveiligheid waaraan grote organisaties moeten voldoen. Hierin staat onder andere dat grote bedrijven moeten weten wie hun leveranciers zijn en hoe deze opereren. Het gevolg hiervan is dat van toeleveranciers wordt verwacht dat zij hun IT-beveiliging goed op orde hebben. Nog meer reden om hier als mkb’er mee aan de slag te gaan. Maar waar begin je? 

 

“Versterk je cybersecurity met Secure7,” raadt Thijs aan. “Dit zijn zeven maatregelen waarmee je de kans om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit drastisch verkleint. Je IT-leverancier kan je helpen om dit op een goede manier in te richten.” Barry vult aan: “Natuurlijk vraagt dit om een investering, maar doe je het niet, dan kan de impact groot zijn. Cybersecurity zou net zo’n no-brainer moeten zijn als een brandverzekering, ook al hoop je beide nooit nodig te hebben.” 

Image

De toekomst van IT.

Is AI een waardevolle toevoeging of een bedreiging?

Meer weten?

Wil je aan de slag met cyberveiligheid of zie je kansen voor het gebruik van AI binnen jouw organisatie? Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088 25 50 100. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.

Deel dit bericht via