Producten
Oplossingen
Kennis
Support
Producten
Alles over onze producten
Bedrijfsapplicaties
App- en webdevelopment
Hardware
Producten
Alles over onze producten
Bedrijfsapplicaties
App- en webdevelopment
Hardware
Producten
Oplossingen
Kennis
Support
Producten
Alles over onze producten
Bedrijfsapplicaties
App- en webdevelopment
Hardware
Producten
Alles over onze producten
Bedrijfsapplicaties
App- en webdevelopment
Hardware
Vijf Nederlandse experts op het gebied van digitale beveiliging roepen de overheid en het bedrijfsleven op voor een betere samenwerking tegen DDoS aanvallen en de dreiging van cybercriminaliteit. Er moet volgens de vijf snel meer gebeuren om de Nederlandse digitale infrastructuur, belangrijke websites en toepassingen beter te beschermen. Dat schrijven zij volgens de NOS in een open brief.
Er wordt gepleit voor een soort nationale firewall tegen het snel toenemende aantal DDoS-aanvallen. Dat moet in de plaats komen van of bovenop alle gefragmenteerde maatregelen die bijvoorbeeld banken, telecomproviders en energiebedrijven nemen om DDoS-aanvallen te voorkomen. Er vindt al wel overleg en informatie-uitwisseling plaats tussen overheden en bedrijven met een kritieke digitale infrastructuur, maar met een betere samenwerking kan meer bereikt worden.
De experts stellen tegenover de NOS dat de DDoS-aanvallen – waarmee servers platgelegd worden door ze te overstelpen met informatieverzoeken – steeds groter worden. Zo spreekt Cristian Hesselman, hoofd van de researchafdeling van SIDN, over terabits per seconde. SIDN is de organisatie die het .nl-domein beheert. Hesselman is één van de ondertekenaars van de open brief.
Volgens medeondertekenaar Jeroen van der Ham, die vanuit de Universiteit Twente internetbeveiliging onderzoek – wordt ook de impact van DDoS-aanvallen steeds groter. “Je zou denken dat het nu wel goed geregeld is, maar je zag laatst weer met die DDoS-aanvallen dat dat tegenviel.” Zo hadden in januari diverse banken meermaals last van websites die door DDoS-aanvallen platlagen of haperden. Vorig jaar waren er enkele mondiale aanvallen met malware waarvan tienduizenden organisaties last hadden.
De experts willen dat bedrijven die belangrijk zijn voor de samenleving, zoals banken, telecombedrijven, de energiesector en overheden, informatie uitwisselen over DDoS-aanvallen en beschermingsmaatregelen, zoals IP-adressen van aanvallers. Dat kunnen ook gehackte pc’s of andere apparaten zijn die in een botnet zitten.
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) stelt in een reactie de zorgen over DDoS-aanvallen te herkennen. “Ook wij zien dat die steeds geavanceerder worden”, aldus woordvoerder Anna Sophia Posthumus. Ze kan nog niet zeggen of haar organisatie in de ‘DDoS-firewall’ een rol voor zichzelf ziet weggelegd, maar is wel positief over de plannen.
In juni vorig jaar stelde de overheid zelf dat de digitale weerbaarheid in Nederland achterblijft bij de groei van dreigingen. Overheid, bedrijfsleven en burgers nemen weliswaar stappen om de digitale weerbaarheid te vergroten, maar dit gaat niet snel genoeg. Dat concludeerde de overheid in het Cybersecuritybeeld Nederland 2017, dat toenmalig staatssecretaris Dijkhoff (J&V) destijds naar de Tweede Kamer stuurde.
Volgens Dijkhoff groeit het besef van de noodzaak tot investeren in cybersecurity in Nederland in de hele maatschappij. “Toch moeten we blijven investeren in kennis en kunde om als Nederland op topniveau te blijven. Daarom spreken we met het bedrijfsleven, het onderwijsveld en vertegenwoordigers uit vitale sectoren. We moeten samenwerken om Nederland digitaal veilig te houden.”
Bel ons voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Je kunt ons bereiken via 088-255 01 00. Word je liever gebeld? Dat kan ook. Vul hier het formulier in om een afspraak te maken. Dan bellen wij jou wanneer het jou uitkomt.
Mijn Hallo
Een compleet overzicht van al je diensten onder 1 dak
Populaire producten
Kennis
Wij zijn Hallo
Locaties
Aanmelden
Support
© 2025 - Alle rechten voorbehouden